Abraham is een repertorium van Belgische kranten in Vlaamse en Brusselse erfgoedinstellingen dat door de Vlaamse Erfgoedbibliotheken wordt onderhouden en uitgebouwd.
De Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw wil een deskundig aanspreekpunt zijn voor vragen rond de ontsluiting, digitalisering, preservering en conservering van erfgoedcollecties in Vlaamse erfgoedbibliotheken. Ze doet hiervoor een beroep op haar medewerkers en de organisaties binnen haar netwerk.
De Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw maakt deel uit van het BoekenOverleg, het platform van alle relevante spelers uit het waardenetwerk van het boek in Vlaanderen. Het streeft naar gemeenschappelijke standpunten en behartigt de gezamenlijke belangen van de boeken- en letterensector.
De Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw ondersteunt collectiebeheerders bij hun collectiebeleid, zoals het waarderen van collecties, het opmaken van collectieplannen, het segmenteren van collecties in deelcollecties enz.
Via de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken probeert de Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw het bibliothecair erfgoed zo volledig mogelijk in kaart te brengen.
In deze groep kunnen collega's op een informele manier praktijkgerichte kennis en ervaringen uitwisselen rond alles wat met het behoud en beheer in erfgoedbibliotheken en andere documentaire erfgoedcollecties te maken heeft.
In deze groep kunnen collega's op een informele manier ervaringen uitwisselen en kennis opbouwen rond alles wat met het beladen bibliothecair erfgoed te maken heeft.
In deze collegagroep komen professionals uit de sector samen om aan kennisuitwisseling te doen en ervaringen rond de digitalisering van kranten en tijdschriften te delen.
Het project Comites latentes (‘verborgen vrienden’) maakt verborgen handschriften in Vlaamse collecties zichtbaar via de MMFC-methode en -databank. Centraal staan enerzijds de slecht ontsloten en kwetsbare kerkelijke collecties en anderzijds de onderbelichte handschriftfragmenten, die binnen het project integraal gedigitaliseerd worden voor internationaal onderzoek. Op een participatieve manier verhoogt het project ook de expertise rond manuscripten bij erfgoedbeheerders.
Vlaamse Erfgoedbibliotheken is partner in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), samen met de Taalunie en de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek. We vertegenwoordigen Vlaanderen binnen het bestuursorgaan en nemen een aantal uitvoerende taken op met betrekking tot het Zuid-Nederlandse taalgebied.
De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken en acht erfgoedbibliotheken brengen op de website Flandrica.be topstukken en exemplarische werken voor het voetlicht.
Sinds 2021 coördineert de Vlaamse Erfgoedbibliotheken GovPub, het platform rond seriële overheidspublicaties. Het doel is om tot collectieafspraken en -uitwisseling te komen.
Samen met collectiebeherende instellingen brengt de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken alle middeleeuwse handschriften uit de periode 600-1600 in Vlaams bezit op een gestandaardiseerde wijze in kaart.
De Vlaamse Erfgoedbibliotheken en meemoo bouwen samen met collectiebeherende instellingen een overkoepelend Vlaams programma voor de digitalisering, ontsluiting en archivering van het bedreigde Vlaamse krantenerfgoed. Het project valoriseert bestaande digitale krantencollecties en maakt ze via een performante centrale toegang beschikbaar voor een breed publiek in Vlaanderen en daarbuiten. Een eerste digitaliseringsgolf van papieren kranten vormt het startschot van de reddingsoperatie.
Het overlegplatform is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD). Via een jaarlijkse bijeenkomst willen we voeling houden met wat er leeft binnen onze cultureel-erfgoedgemeenschap.
De Short Title Catalogus Vlaanderen (STCV) is de bibliografie van het in Vlaanderen gedrukte boek vóór 1801. De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken bouwt deze online databank actief verder uit.
De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken participeert in UniCat. De gegevens uit onze twee bibliografische databanken Abraham - Catalogus van Belgische kranten en de Short Tiltle Catalogus Vlaanderen zijn ook te vinden in deze overkoepelende catalogus van de Belgische wetenschappelijke bibliotheken.
De Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw heeft in de periode 2013-2015 in samenwerking met experts een statisch model voor schaderegistratie in bibliotheken ontwikkeld en geoperationaliseerd.
VIBE zet een belangrijke stap vooruit in het behoud van bibliothecaire erfgoedcollecties in Vlaanderen en Brussel in beheer van organisaties zonder of met een beperkte professionele erfgoedomkadering voor die collecties.
De Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw ondersteunt de professionalisering en de inhoudelijke ondersteuning van Vlaamse erfgoedbibliotheken door op regelmatige tijdstippen een vormingsmoment te organiseren.
Heel wat erfgoedbibliotheken hebben baat bij het waarderen van hun rijke (deel)collecties. Daarom ontwikkelde Vlaamse Erfgoedbibliotheken een methodiek, specifiek toegespitst op het waarderen van bibliothecair erfgoed. Wie vragen heeft rond de methodiek of waarderen, kan altijd bij ons terecht!