Flandrica.be. Erfgoedbibliotheken Online

Logo Flandrica.be

Flandrica.be is een portaalsite voor integraal gedigitaliseerd materiaal uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. Het corpus bestaat uit 'Flandrica', publicaties geproduceerd in Vlaanderen of handelend over Vlaanderen, en unica uit het Vlaams patrimonium zoals handschriften.

De nadruk ligt op visueel attractief of cultuurhistorisch interessant materiaal, dat ter beschikking wordt gesteld in een hoogwaardige kwaliteit en ruim wordt gecontextualiseerd, onder andere via toelichtende beschrijvingen en rondleidingen.

Flandrica.be gunt cultuurliefhebbers en onderzoekers in binnen- en buitenland een blik op de rijkdom van de collecties in Vlaanderen. Iedereen heeft hier vrije toegang tot gedigitaliseerd bibliotheekerfgoed. Om de aanwezigheid en zichtbaarheid van Vlaams typografisch erfgoed op het internet nog verder te verhogen, wordt de inhoud vanFlandrica.be ook opgenomen in Europeana.

Jonge vrouw speelt basgitaar uit oude muziekdruk

Een netwerkproject

Flandrica.be werd gerealiseerd door de partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in de periode 2011-2012. Dit intentsieve samenwerkingsproject resulteerde in de lancering van de online bibliotheek op 15 november 2012, in aanwezigheid van de Vlaamse minster van cultuur. 

In de beleidsperiode 2013-2017 wordt Flandrica.be halfjaarlijks aangevuld met nieuw gedigitaliseerd materiaal van de partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Vanaf 2013 kunnen ook nieuwe erfgoedbibliotheken instappen in het platform.

Flandrica.be wordt gefinancieerd uit de structurele subsidie die de Vlaamse Erfgoedbibliotheek ontvangt van de Vlaamse gemeenschap.

Details
Soort activiteit 
Project
Looptijd 
01-2013 - 12-2028
Vlaamse Erfgoedbibliotheken
Beleidsperiode 
Beleidsperiode 
Beleidsperiode 
Rol 
Projectleiding
Zie ook
Gerelateerde activiteiten 
  • Activiteit
  • |
  • 01-03-2013