Boekensteun op de Boekenbeurs

Stand van Boekensteun met op de wanden de tien projecten

Boekensteun, het crowdfundingplatform van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren, was aanwezig op de Boekenbeurs in Antwerpen. Boek.be, de koepelorganisatie van het Vlaamse boekenvak en organisator van de Boekenbeurs, stelde hiervoor de nodige vierkante meters beursvloer ter beschikking.Bezoeker van de Boekenbeurs bekijkt Boekensteun op een laptop

Achter de stand van Knack in hal 4 van Antwerp Expo stond onze stand, een ontwerp van Gunther Fobe en Natasja Billiau die het logo en de huisstijl van Boekensteun creëerden. Op de wanden waren de tien projecten afgebeeld waarmee Boekensteun van start ging. De Boekensteunstand werd afwisselend bemenst door de tien projecthouders, die daarmee elk de kans kregen om heel rechtstreeks een boekminnend publiek aan te spreken en te overtuigen van het belang van hun project.

Bezoekers op de stand van Boekensteun

Aandacht voor Boekensteun op opening Boekenbeurs

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, die de 77e Boekenbeurs op 30 oktober voor geopend verklaarde, had in haar toespraak ook aandacht voor Boekensteun:

Onze lancering van Boekensteun.be twee weken geleden is nuttig om meer middelen te verwerven voor boeiende, nieuwe boeken, maar ook om de geesten op elkaar af te stemmen. Om de match tussen lezers en schrijvers te verbeteren, om onderbelichte projecten een grotere kans te geven. Maar crowdfunding werkt ook als een manier om mensen te engageren, samen te brengen en interesses te delen.

Boekensteun spreekt met tien verfrissende projecten een divers publiek aan. Bijzonder positief is dat dit platform een samenwerking is tussen het Fonds en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek die vorige vrijdag de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel-Erfgoed won. Een mooie cross-over tussen heden en verleden.

Ze voegde daar nog geruststellend aan toe dat Boekensteun niet tot doel heeft bestaande subsidiëring te vervangen:

Het wil in hoofdzaak de betrokkenheid, de actieve participatie aan de letteren en haar erfgoed verruimen, andere publieken, jongeren, aantrekken. De middelen die men via dit platform kan verwerven zijn bijkomende middelen. Ze kunnen onmogelijk de subsidiëring van zowel de letteren als het erfgoed vervangen.

Minister Schauvliege houdt haar speech

• 31-10-2013
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)