Beheer je een krantencollectie? Doe mee met Abraham 2020!

Historische krant

Beheer je een collectie historische kranten? Dan vragen wij jouw medewerking om de krantencatalogus Abraham nog rijker en toegankelijker te maken.

Meer dan honderd collectiebeherende instellingen werken samen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken om hun krantencollectie te ontsluiten in ​Abraham. Catalogus van Belgische kranten​. Via dit instrument zijn hun collecties vindbaar voor een breed publiek, van wetenschappers tot cultuurliefhebbers.

Meer gegevens, betere ontsluiting.

Tot nu toe waren er alleen kranten uit de periode 1830 tot 1950 opgenomen in Abraham en werden alleen basisgegevens vermeld. We gaan nu alle Belgische kranten uit de periode ​1800 tot 2020​ opnemen, en in meer detail.

Hieronder vertellen we hoe je de gegevens over kranten in je collectie kan bezorgen voor opname in de databank, hoe we die verwerken en hoe ze worden ontsloten voor een breed publiek.

Deze data stellen we beschikbaar via een vernieuwde onlinecatalogus en we publiceren bovendien de hele databank als open data. Abraham wordt zo een aantrekkelijker platform om informatie te vinden over Belgische kranten en om edities van kranten in jouw collectie te traceren.

Hoe lever je gegevens aan?

Doe je mee? Volg dan deze stappen om je metadata aan te leveren.

1. Verzamel de (juiste) metadata
    • alleen kranten, geen tijdschriften (bekijk onze definitie van kranten)
    • gepubliceerd in de periode 1800 tot vandaag, binnen de grens van het huidige België of bedoeld voor een Belgische publiek
    • titel en bezitsinfo (welke edities?) zijn verplicht; meer gegevens zijn welkom (bekijk in het sjabloon de lijst van alle mogelijke velden)
  2. Bundel jouw data in een standaard formaat
    • maak gebruik van het invoersjabloon hieronder of lever de data aan in een standaardformaat (bijv. MARCXML). CSV of Excel kunnen ook. Desnoods gaan we aan de slag met een Word-document of pdf.
  3. Stuur je metadata door en hou ons op de hoogte

Wat gebeurt er met mijn data?

We beginnen zo snel mogelijk om de metadata te verwerken en je krantencollectie te ontsluiten in Abraham. Dat gebeurt in enkele stappen.

1. Registratie
    • De gegevens worden gecontroleerd en geregistreerd door ​getrainde Abraham-catalografen​. We verbeteren en breiden bestaande records uit en we voegen nieuwe records toe. Na dit proces verwittigen we je over de status van je collectie in Abraham.
  2. Open Data
    • Alle data stellen we zo breed mogelijk ter beschikking, zodat onderzoekers wereldwijd de weg vinden naar jouw collectie. Zo koppelen we Abraham met UniCat, de Belgische wetenschappelijke bibliotheekcatalogus. We publiceren de bezitsgegevens  onder een Public Domain Mark of een CC0-verklaring​ en maken exports beschikbaar in verschillende formaten. In de toekomst zetten we ook de stap naar linked data.
    • Door deel te nemen aan Abraham werk je mee aan deze brede beschikbaarstelling. Lees hier meer over open data en Abraham.

En ook...

1. Collectiebeschrijvingen
      • Per instelling nemen we een beschrijving van de krantencollectie op in de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken​ (​collectiewijzer.be​), zodat gebruikers een snel idee kunnen krijgen over de samenstelling van je krantencollectie. Nieuwe collectiebeschrijvingen gaan we toevoegen in de loop van 2020. We stellen de beschrijvingen uiteraard op in samenwerking met jou als collectiebeheerder.
    2. Digitalisering
      • Om deze waardevolle historische bronnen te redden van de tikkende tijdbom van de verzuring gaan we ook samen met VIAA een selectie van titels laten digitaliseren.
      • Daarnaast starten we een collegagroep over de digitalisering van periodieken samen met PACKED/VIAA en FARO. Heb je interesse? Laat dat dan weten aan sophia@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be. Meer informatie verschijnt binnenkort op onze website.
      • Zijn kranten in jouw bezit al gedigitaliseerd?​ Dan plaatsen we links in Abraham om gebruikers naar de digitale versies te sturen.
      • 08-11-2019
      • Sophia Rochmes (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)