Krantencatalogus Abraham opgenomen in internationale ICON-database

Screenshot van de Belgische titels in de ICON-database

De internationale zichtbaarheid van de Belgische historische kranten is toegenomen door de toevoeging van de krantencatalogus Abraham aan de database van ICON (International Coalition on Newspapers). De ICON-database groeit hierdoor van 110 Belgische titels naar maar liefst 9.785. Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om via links in Abraham de weg te vinden naar de relevante ICON-records.

Het Vlaamse krantenerfgoed op een internationaal platform

In het kader van het project Abraham 2020 zijn we de afgelopen twee jaar bezig geweest met de uitbreiding van de krantencatalogus en de uitvoering van initiatieven om de catalogus beter vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar te maken. In deze context stelden we de informatie in Abraham ter beschikking voor opname in ICON. 

ICON is een internationaal samenwerkingsverband dat wordt beheerd door de Center of Research Libraries (CRL) in Chicago. Samen met collectiebeherende instellingen verzamelt en verstrekt ICON bibliografische gegevens van fysieke en digitale krantencollecties wereldwijd.

De ICON-database is de grootste informatiebron over het wereldwijde krantenbezit, maar tot voor kort was België ondergerepresenteerd, met maar 110 titels. Nochtans bezit België een grote rijkdom aan historische kranten door de pioniersrol die ons land innam op het vlak van persvrijheid. De samenwerking met ICON heeft gezorgd voor een opmerkelijke uitbreiding door de opname van ruim 9.500 krantentitels uit Abraham. Dat is een grote stap voor de internationale zichtbaarheid van het historische Belgische persveld en het Vlaamse krantenerfgoed.

Toekomstige updates

In de nabije toekomst zal de samenwerking met CRL ook zijn vruchten afwerpen in de Abraham-catalogus. Na de controle van de import door CRL zullen we omgekeerd ook links naar relevante ICON-records leggen in Abraham. Heb je al links gezien naar ICON vanuit Abraham? Dat kan doordat al 70 proefkoppelingen zijn opgenomen in de catalogus.

Om de Abraham-gegevens in ICON actueel te houden moeten we naar de toekomst toe updates uitvoeren. Abraham groeit namelijk continu. Sinds de import in ICON zijn er al zo’n 1.000 titels bijgekomen. We blijven in Abraham ook nieuwe informatie opnemen die we van collectiebeheerders krijgen.

Abraham 2020

Het samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en ICON is één van de vele realisaties binnen het inmiddels afgerond project Abraham 2020. Nieuw leven voor oud nieuws. Door de handen in elkaar te slaan met Unicat, de Belgische wetenschappelijke bibliotheekcatalogus, en IMPACT Center of Competence kreeg de zichtbaarheid en vindbaarheid van het Vlaamse krantenerfgoed eveneens een duwtje in de rug. 

Wil je meer weten over de realisaties van het Abraham-project? Je leest er alles over in dit nieuwsbricht. Of benieuwd naar wat we de komende jaren in petto hebben? Schrijf je dan in voor onze projectnieuwsbrief.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 24-03-2021
  • |
  • Montaine Denys (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)