Schrijf je nu in voor het Overlegplatform Erfgoedbibliotheken op 19 november

Pratende mensen op een receptie

Eindelijk: na twee jaar zonder Overlegplatform brengen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de VVBAD de sector van het bibliothecair erfgoed op 19 november 2021 opnieuw samen. Deze negende editie vindt plaats in Leuven, bij KADOC, Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving. Vanaf vandaag kan je je inschrijven.

Menselijk kapitaal, de sterkte van de sector

Het Overlegplatform voor erfgoedbibliotheken is hét forum voor dialoog, informatie-uitwisseling en samenwerking voor iedereen die in Vlaanderen en Brussel werkt rond bibliothecair erfgoed.

We starten om 10u00. In de voormiddag wisselen we ervaringen uit rond het werken met vrijwilligers, stagiairs en sociale tewerkstelling, in gewone en coronatijden. Vijf organisaties vertellen je hoe zij hun werking versterken met extra menselijk kapitaal, welke verschillende statuten er bestaan en wat de voor- en nadelen zijn.

• Van korte of lange duur. Vrijwilligerswerking van KADOC
    Katrien Weyns (KADOC)
  • De Bib-Bende en de Boekenclub: de vrijwilligerswerking voor gebonden werken op papier in M Leuven
    Anne Liefsoens (Museum M)
  • De win-win van de beroepinlevingsstage
    David Coppoolse, Laurent Breeus-Loos (Vlaamse Erfgoedbibliotheken), Jessica Jacobs (VVBAD)
  • Ervaring met werkervaring. Een succesverhaal
    Alexandra Noël (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

Over de middag bieden we je een lunch aan en kan je zoals gebruikelijk kennis maken met de erfgoedwerking van de gastinstelling.

Wat kan de Vlaamse Erfgoedbibliotheken voor jou doen?

De namiddag staat in het teken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en haar toekomstplannen. Omdat ons team de afgelopen twee jaar sterk gegroeid is, stellen we graag iedereen even aan je voor. Zo weet je bij wie je terecht kan. Ook de nieuwe adviseur archieven en erfgoedbibliotheken bij FARO, Jelena Dobbels, licht kort toe welke begeleiding FARO voor erfgoedbibliotheken voorziet.

Daarna horen we graag van jullie wat in de komende jaren belangrijke thema’s zijn voor de sector. En wat kan de dienstverlenende rol van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken daarbij zijn? In kleinere groepen denken we na over de volgende vragen:

• Wat zijn de grootste noden van de erfgoedbibliotheken in de komende vijf jaar?
  • Welke trends zullen de sector van het bibliothecair erfgoed en de samenleving de komende vijf jaar volgens jou grondig veranderen?
  • Hoe kan de Vlaamse Erfgoedbibliotheken hierop inspelen door de dienstverlening en werkwijze te verbeteren?

Tot slot borrelen we gezellig wat na zodat we, na anderhalf jaar van digitale gesprekken, tijd hebben om met elkaar bij te praten. Iedereen is dus van harte welkom op de receptie, aangeboden door het KADOC.

Hoe kan je je inschrijven?

Deelname aan het Overlegplatform Erfgoedbibliotheken is gratis. Schrijf je vóór 4 november 2021 in via dit inschrijvingsformulier. Wees tijdig want de plaatsen zijn beperkt.

Het volledige programma en praktische informatie vind je op de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken.

We kijken er alvast naar uit om je weer eens te ontmoeten!

• 28-09-2021
  • Sara Moens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)