Vlaamse Erfgoedbibliotheek ontvangt Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed

Groepsfoto van het team

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek mocht uit handen van minister Joke Schauvliege de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed 2012-2013 in ontvangst nemen. De uitreiking vond plaats op 25 oktober 2013 in Brugge tijdens het Groot Onderhoud, het jaarlijkse overleg- en ontmoetingsmoment van de Vlaamse cultureel-erfgoedsector.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: 'De Vlaamse Erfgoedbibliotheek is een netwerk dat zich onder een jonge, dynamische staf op korte tijd een vaste stek heeft verworven in het veld van de Vlaamse erfgoedbibliotheken. Ons papieren cultureel patrimonium is bij hen in deskundige handen.'

Links: Brochure naar aanleiding van de prijsuitreiking, met op de coverfoto de medewerkers van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. V.l.n.r.: Sam Capiau, Susanna De Schepper, David Coppoolse, Eva Wuyts | Foto: Mirjam Devriendt

Het team en de voorzitter van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek op het podium tijdens de prijsuitreiking

Het team en de voorzitter van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek op het podium tijdens de prijsuitreiking | © FARO - Jonathan Sommereyns

Samenwerkingsverband met een sectorwerking

De zes partnerbibliotheken met hun logo's op de kaart van VlaanderenDe Vlaamse Erfgoedbibliotheek werd eind 2008 opgericht als een netwerk van erfgoedbibliotheken uit Vlaanderen en Brussel. Zes partnerbibliotheken maken er van bij de start deel van uit: de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, de Openbare Bibliotheek van Brugge, de Provinciale Bibliotheek Limburg en de universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven. Maar onze werking richt zich wel degelijk op het hele veld van erfgoedbibliotheken.

We zijn trots op de erkenning die onze netwerkorganisatie vorige week ontving van de Vlaamse Gemeenschap. Maar bovenal zijn we blij te mogen werken met zoveel bibliotheken en collega's die onze samenwerkingspogingen van ganser harte ondersteunen met hun voortdurende enthousiasme en hun vele bijdragen. We delen deze erkenning dan ook graag met hen.

Groepsportret

De voorzitter van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de hoofdbibliothecarissen en directeurs van de zes partnerbibliotheken. V.l.n.r. (boven) Martine Balcer, Trudi Noordermeer, Pierre Delsaerdt, Sylvia Van Peteghem, (onder) Leen Speecke, An Renard, Veronique Verspeurt | © Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Uit het juryrapport

Volgens de jury illustreert de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de rol die een kleine intermediaire organisatie kan spelen om muren te slopen tussen de verschillende bewaarinstellingen. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek heeft zich op korte tijd ontwikkeld tot een gerespecteerde ondersteunende organisatie. Ze slaagt erin om heel verschillende types bibliotheken (in musea, archieven, kloosters, universiteiten, openbare bibliotheken, ...) met elkaar te laten samenwerken. De communicatie is dynamisch en maakt intelligent gebruik van de nieuwe media.

In november 2012 lanceerde de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de gebruiksvriendelijke portaalsite Flandrica.be met gedigitaliseerd materiaal uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. Van een vijftiende-eeuwse roodlederen band met mystieke liefdeslyriek van Hadewijch over een eerste druk van Reynaert den Vos tot en met een dichtbundel uit 1981 van een nog piepjonge Tom Lanoye. De site is een ware schatkamer met zowel kostbare handschriften of werk van literaire reuzen als liedjesteksten, kookboeken en andere alledaagse documenten. Met Flandrica.be zet de organisatie het nut en belang van digitalisering in de kijker, één van de grote uitdagingen voor de hele cultureel-erfgoedsector. Digitale ontsluiting zorgt ervoor dat iedereen zonder drempel kan kennismaken met prachtige stukken uit onze geschiedenis en komt bovendien de conservatie van de originele stukken ten goede.

Een ander lovenswaardig initiatief is Boekensteun, een baanbrekend proefproject waarin de Vlaamse Erfgoedbibliotheek samen met enkele partners op zoek gaat naar de mogelijkheden van externe fondsenwerving (‘crowdfunding’) in de sector van de cultureel-erfgoedsector.

Over de Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Naar aanleiding van de prijsuitreiking werd ook een brochure gemaakt over de laureaat.

Over de partnerbibliotheken

De partners van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek

De logo's van de zes partners van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Cultuurprijzen Vlaanderen

Via een Cultuurprijs lauwert een jury van deskundigen lauwert een persoon of organisatie die een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen.
Aan de prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.

Over de Cultuurprijzen

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 25-10-2013
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)